Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда нови санкции срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна, включително допълнителни търговски ограничения, индивидуални черни списъци и ограничение на цените на петрола за трети държави, предаде Reuters.

Сега предложението ще бъде изпратено до 27-те държави членки на блока, които ще трябва да преодолеят различията по новите санкции и да постигнат единодушие за тяхното прилагане.

Това може да отнеме време, въпреки че ЕС е подтикнат към действие от частичната военна мобилизация на Русия, ядрените заплахи към Запада и стремежа на Москва да анексира част от Украйна.

"Не приемаме нито фалшивите референдуми, нито каквато и да било анексия в Украйна. И сме твърдо решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", заяви фон дер Лайен пред репортери.

"Предлагаме нов пакет от остри санкции срещу Русия."

Групата на индустриализираните държави Г-7, в която членуват и страните от ЕС - Италия, Франция и Германия, вече се договори да въведе такъв таван на цените на петрола чрез застрахователи.