Европейската комисия (ЕК) предлага да се затегнат наказанията за страните-членки на ЕС, които нарушават бюджетните правила на общността, както и да бъдат призовани техни представители на парламентарни изслушвания. Това съобщи във вторник Financial Times.

ЕК в сряда ще предложи проект за преразглеждане на фискалните правила, който ще позволи на всяка страна членка на ЕС да разработи индивидуален четиригодишен план за постепенно намаляване на държавния дълг. Те, според предложенията, ще носят по-голяма отговорност за изпълнението на програмите за намаляване на дълга, а при неспазване на изискванията в определения срок ще подлежат на санкции. В същото време размерът на глобите, според публикацията, се планира да бъде намален, което ще даде възможност тази мярка да се прилага по-често на практика.

Министрите ще бъдат задължени да обясняват на изслушвания в Европейския парламент как възнамеряват да решат проблема с бюджетния дефицит. Брюксел може да спре финансирането на страни, които не успяват да намалят прекомерните бюджетни дефицити, допълва Financial Times.

Общността смята, че новият проект ще позволи на страните да се договорят с ЕК за по-реалистични начини за намаляване на държавния дълг, както и да създаде допълнителни възможности за публични инвестиции.

Проектът за реформа предполага, че ще бъдат премахнати настоящите правила, според които държавите-членки на ЕС с голям публичен дълг са длъжни "годишно да намаляват съотношението дълг към БВП с най-малко 1/20 от разликата между текущия процент и целта на ЕС от 60%", се казва в статията.