Европейската комисия отпусна четвъртия транш от макрофинансовата помощ на Украйна в размер на 1,5 милиарда евро. Това обяви в социалната мрежа Twitter вицепредседателят на ЕК Валдис Домбровскис, предава РБК-Украйна.

Средствата за Киев са по кредитната програма MFA+, ​​която предвижда изпълнението на определени условия и не е свързана с програмата за мониторинг на МВФ.

"Тази редовна подкрепа от ЕС помага на Украйна да посрещне финансови нужди като заплати, пенсии, критични инфраструктурни ремонти“, написа Домбровскис.

Така плащанията на Европейския съюз в рамките на макрофинансовата помощ тази година вече достигат 7,5 милиарда евро.

През декември 2022 г. страните от ЕС подкрепиха предоставянето на 18 милиарда евро макрофинансова помощ на Украйна за 2023 година. В същото време Украйна получава и траншове от Европейския фонд. В понеделник обаче външните министри на страните от ЕС не успяха да одобрят отпускането на осмия транш за закупуване на оръжия за Украйна, тъй като Унгария заплаши да наложи вето върху трансфера на средства.

Будапеща блокира средства от ЕС, защото иска Украйна да свали санкциите от унгарската банка OTP, включена преди това в списъка на международните спонсори на войната заради продължаващата й работа в Русия.