Европейският съюз подписа споразумение с разкъсваната от война Украйна в понеделник за отпускане на още 500 милиона евро планирана помощ, този път в подкрепа на строителството на жилища, образованието и селското стопанство, предава AFP.

Европейската комисия обяви пакета в хода на среща в Брюксел на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна с украинския премиер Денис Шмигал.

"Това безвъзмездно финансиране от ЕС ще помогне да се осигурят жилища и образование за вътрешно разселените лица и завърналите се лица и ще подкрепи селскостопанския сектор на Украйна“, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

В допълнение към последната част от помощта – която е в рамките на по-голяма програма за подкрепа, започнала през април - Украйна също ще може да кандидатства във фонда за цифрова икономика на ЕС за развитие на високотехнологично обучение и индустрия.

Срещата на Съвета за асоцииране в понеделник ще бъде първата, откакто Украйна, която беше нападната от Русия през февруари и тя беше приета като официален кандидат за присъединяване към ЕС.

Срещата в Брюксел беше председателствана от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели и нейната цел е да подобри участието на Украйна в програмите на ЕС.