Европейската комисия одобри гръцка програма на стойност 800 милиона евро за подпомагане на небитови потребители на електроенергия на фона на предизвикателствата, породени от продължаващата война в Украйна, съобщава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията на 23 март и изменена на 20 юли, въз основа на чл. 107 от Договора за функционирането на ЕС.

Коментирайки решението, вицепредседателят на Комисията Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката на конкуренцията, каза: "Неоправданата агресивна война на Русия срещу Украйна продължава да оказва негативно влияние върху ЕС и гръцката икономика. Схемата от 800 милиона евро, одобрена днес, ще позволи на Гърция да подкрепи засегнатите сектори и компании, особено по-малките, като гарантира, че им остава налична достатъчна ликвидност“.

"Ние продължаваме да стоим до Украйна и нейния народ. В същото време продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да гарантираме, че националните мерки за подкрепа може да бъдат въведени по своевременен, координиран и ефективен начин, като същевременно защитаваме равните условия на единния пазар“, добави тя.