Европейската комисия обмисля дали да защити Полша, Унгария и Словакия като част от съдебното дело, което Украйна заведе пред Световната търговска организация (СТО) за нарушение от страна на трите държави на търговските правила на ЕС, пише РБК-Украйна, като се позовава на публикация на Financial Times.

Трите държави наложиха едностранни забрани върху вноса на украинско зърно въпреки решението на Европейската комисия да отмени ограниченията.

Първоначално Европейската комисия поиска Полша, Унгария и Словакия да отменят забраните си, но сега работи за "координиране“ на правните си възражения срещу иска на Украйна в СТО.

В писмено изявление, изпратено до Полша, Унгария и Словакия, Комисията заявява, че "в съответствие със законодателството на ЕС" ще "действа в рамките на процедурте на СТО, започнати срещу държави-членки".

От Комисията добавят: "Следващата незабавна стъпка ще бъде Украйна да отговори на тези искания за консултации от името и на трите държави-членки“.

Комисията заявява, че на държавите-членки "не е позволено да предприемат едностранни мерки в областта на търговията" и че "оценява правно сложната ситуация".

"Взаимодействаме със заинтересованите и ще се опитаме да намерим конструктивно решение, така че да няма нужда от по-нататъшно разглеждане на този случай“, съобщават от Комисията.

В същото време ЕС може да започне своя собствена процедура, "за да гарантира, че държавите-членки спазват задълженията си съгласно правото на ЕС и задълженията си съгласно СТО".