Европейската комисия и Швеция обявиха проекта за "първия космодрум на ЕС" - реконструкцията на полярния тестов полигон Есрейндж, който беше използван за изстрелване на малки научни суборбитални ракети. Тържествената церемония се състоя в полярния град Кируна като част от посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, което съвпада с началото на полугодишното председателство на Кралството на Съвета на ЕС.

"Това ще бъде първият космодрум за изстрелване на сателити в ЕС. Имаме нужда от пространство, за да осигурим зелен преход, мониторинг на климата, стабилни комуникации, да помогнем за разрешаване на конфликти, каза фон дер Лайен. Церемонията се предаваше онлайн от пресслужбата на ЕК.

Според Шведската космическа корпорация (SSC), която притежава Есрейндж, за 50 години работа от тестовата площадка са извършени около 700 изстрелвания на суборбитални ракети и почти 1000 балона. ЕК възнамерява да осигури финансиране за довършване на реконструкцията на съоръжението за изстрелване на леки космически носители със спътници.

Европейската космическа агенция използва космодрума Куру във Френска Гвиана. Настоящите тенденции в преместването на индустриите и ограничаването на глобализацията убеждават ЕС да търси по-близки стартови площадки, за предпочитане на собствена територия. Кризата в отношенията в Русия беше още един удар върху космическата програма на ЕС, като я отряза от използването на руски технологии и ракети-носители за изстрелване на европейски космически кораби.