Европейската комисия подготвя нов пакет за подкрепа на засегнатите от вноса на украинско зърно държави-членки на Общността, става ясно от изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща на фермерите от източните страни на ЕС програма за помощ на обща стойност 100 милиона евро за премахване на забраната за внос на зърно от Украйна и поиска в отговор те да спазват европейското единство по въпросите на търговията.

"Председателят [на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен изпрати отговор до страните от ЕС на писмо относно вноса на украински селскостопански продукти", се казва в изявлението. "Сега подготвяме нов пакет за подкрепа от 100 милиона евро“.

Подчертава се също, че в рамките на принципа за единен пазар и единно митническо пространство на ЕС е "необходим общ европейски подход в действията на страните от Общността“.

Преди няколко седмици държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призоваха за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна.

В писмото бе подчертана необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като лидерите призоваха за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

За да се справи с проблема, ЕС е изплатил около 30 милиона евро на Полша, около 16,8 милиона евро на България и 10 милиона евро на Румъния.

В началото на тази седмица бе обявено, че Полша и Унгария спират вноса на селскостопанска продукция от Украйна, а Румъния и Словакия предупредиха, че също обмислят въвеждането на подобна мярка.