Наскоро Европейската комисия одобри финансиране за предпроектното проучване на новия мост над река Дунав между Гюргево и Русе, свързващ Румъния и България, съобщи министърът на транспорта Сорин Гриндяну, предаде Romania-Insider.

Финансирането ще бъде осигурено чрез Механизма за свързване на Европа (CEF), по-специално по компонента за военна мобилност.

"Обсъдихме регионалната свързаност по оста север-юг, с акцент върху връзките между Украйна, Молдова, Румъния, България и Гърция, както и пътни връзки като Молдовската магистрала (Плоещ-граничен пункт Сирет), проектът Via Carpatia в рамките на инициативата "Три морета“ и железопътни връзки", каза Гриндяну, цитиран от Economedia.

Тъй като мостът Калафат – Видин е построен от Министерството на транспорта на България и е открит през 2013 г., мостът Гюргево – Русе II се очаква да бъде построен от CNAIR (Румънската национална компания за магистрали и национални пътища).

Румънските власти проверяват свръзките на новия мост над река Дунав, като казват, че по-голямата част от тях са безопасни.

Новият мост има за цел да осигури трансгранична свързаност между Румъния и България, за да осигури гладък пътен трафик. Общата стойност на договорите за изпълнение в рамките на това заявление за финансиране се оценява на 13,8 милиона евро. Половината от парите ще дойдат от еврофондове. Срокът за изпълнение е 39 месеца.