Предложението на председателя на Европейската комисия Урсула Фонд дер Лайен относно 11-ия пакет от санкции срещу Русия е било изпратено до страните-членки и е имало за цел да затвори вратичките в търговските ограничения на Русия. Това заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер, цитиран от Reuters. 

Изпълнителният орган на Европейския съюз е предложил да се включат в списъка със санкции няколко китайски компании и да се ограничи износът за страни, смятани за замесени в заобикалянето на търговските ограничения на Русия, съгласно новите санкции срещу Москва за войната срещу Украйна.

27-те страни-членки на ЕС, които всички трябва да се съгласят, за да бъдат въведени нови санкции, ще проведат първа дискусия в сряда по предложението на отдела за външна политика на Европейската комисия, заявиха няколко дипломатически източнци на медията.

Предложението се фокусира върху борбата срещу заобикалянето на съществуващите търговски ограничения през трети страни, са заявили източниците, след като ЕС определи Китай, Турция, ОАЕ, както и страни в Централна Азия и Кавказ като потенциално отговорни.

Седем компании в Китай ще бъдат обект на замразяване на активи в ЕС, са заявили дипломати, запознати с предложението, което ще бъде първото за Съюза, с което ще наложи санкции на Китай заради обвиненията за ролята на Пекин във войната на Русия в Украйна, пише Reuters.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви, че Китай призовава ЕС да не поема по "грешния път" и че е готов да предприеме действия, за да защити своите права и интереси.

Financial Times съобщи по-рано, че участващите компании са 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, базирани в континентален Китай, както и Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments в Хонг Конг.

Говорител на Европейската комисия потвърди, че предложението е изпратено до държавите-членки и има за цел да затвори вратичките в търговските ограничения на Русия, но отказа да даде подробности.

Съюзът може също така да разшири списъка си със стоки, забранени за транзит през Русия, тъй като се опитва да лиши Москва от технология, използвана на бойното поле срещу Украйна, според източниците на медията.

"Сред добавените в "черния списък" ще бъдат и лица, смятани за замесени в депортиране на украински деца и преместване на културни ценности в Русия от зоната на военни действия в Украйна", според източниците на британската агенция.

В това, което ще бъде 11-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия, откакто тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Съюзът ще въведе нов механизъм за намаляване на износа си за трети страни, смятани за замесени в заобикаляне на санкциите срещу Русия.

"Засега това ще бъде празен съд, който след това може да бъде напълнен, ако е необходимо“, е заявил дипломат от ЕС, цитиран от Reuters. "Целият смисъл би бил никога да не го използваме, първо да направим дипломатически контакт и да предложим техническа помощ.“

"Само като последна мярка ще оставим тази заплаха.“

Въз основа на анализ на данните за износа на Германия след инвазията на Русия, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви миналия февруари, че част от забранената търговия на ЕС тече към Русия през Кавказ и Централна Азия.

Някои от източниците са предположили че дискусиите между страните членки може да са дълги и напрегнати, тъй като предложението рискува да наруши икономическите и политически връзки.

"Не бих очаквал решение в сряда или следващата седмица също. Държавите-членки ще имат много идеи дали това е добър ход, как всъщност ще ги засегне“, е заявил вторият дипломатически източник на Reuters.

Предложението подчертава нарастващата готовност на ЕС да атакува трети страни и чуждестранни субекти със своите санкции, въпреки че Съюзът отдавна настоява, че не предприема екстериториални мерки, подобни на Съединените щати.

"Независимо дали искаме да го признаем или не, нещата очевидно вървят“, е заявил трети дипломат от ЕС, човек, пряко замесен в изготвянето на санкциите, според Reuters.