През почивните дни европейските дипломати са запознати на малки групи от началника на канцеларията на председателя на Европейската комисия Бьорн Зайберт с плановете за 10-ия пакет санкции срещу Русия, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на свои запознати източници.

Според тях, новият пакет ще включва ограничения срещу четири руски банки, включително най-голямата частна банка – "Алфа банк“.

Предвижда се забрана за руски граждани да работят в бордове на дружества от критична инфраструктура в ЕС, като например електрически мрежи или доставчици на газ.

Готови са нови списъци на около 130 физически и юридически лица, предложени от Полша, балтийските страни, Германия, Франция и др. Те включват руски военни лидери, служители, назначени от Русия в окупираните територии в Украйна, журналисти, работещи за руски държавни медии като Russia Today, както и компании и лица в други страни, свързани с военните усилия на Русия или наемническата група Вагнер — а именно в Мали и Иран, който е обвинен в продажба на дронове и компоненти на руската армия.

Допълнителни търговски забрани ще бъдат наложени върху вноса в ЕС на руски каучук и асфалт или битум (нефтопродукт) и върху износа в Русия на стоки от ЕС, включително камиони, други тежкотоварни превозни средства, строителни машини, помпи и други машини, използвани в строителния сектор. Пакетът включва и допълнителни забрани за износ на електронни компоненти, които Русия може да използва за производството на оръжия. Не е ясно, казаха служители, дали диамантите ще влязат в пакета.

Дубайска корабна компания в прицела на ЕС: Брюксел също планира да включи базирана в Дубай корабна компания, заподозряна, че помага на Русия да заобиколи санкциите върху износа на петрол, научава Politico.

Смята се, че компанията е купила няколко руски петролни танкера, на които вече не е било разрешено да превозват петрол поради санкциите на ЕС и международните санкции срещу руски предприятия. Под новата си собственост на емиратите танкерите отново могат да превозват петрол. Една страна от ЕС сега поиска Брюксел да включи тази компания в новия пакет от санкции, за да й попречи да увеличи капацитета на Русия за износ на петрол.

Но корабните държави може да се противопоставят на този ход: двама дипломати и един служител предупредиха, че е имало известна съпротива от страна на средиземноморските страни по време на разговорите. Танкерите в миналото са оперирали под кипърски флаг, но сега се смята, че са сменили знамената си на данъчен рай - така че вече не трябва да има никаква логична причина която и да е страна от ЕС да се противопостави на действието срещу тези кораби, твърди един от тях.

Посланиците сега информират своите столици за плановете на Комисията и ще обсъдят пакета в сряда.