Украйна се нуждае от 3 до 5 милиарда евро на месец само за покриване на бюджетни разходи, включително за заплати и пенсии. Европейският съюз (ЕС) е готов да предостави 1,5 милиарда евро и очаква САЩ, други западни страни и финансови институции да помогнат с останалата част от необходимата сума. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки в Берлин на международна донорска конференция, посветена на възстановяването на Украйна, предават световните агенции.

"За да изплати заплатите на военните и силите за сигурност, учители и лекари, за да плати пенсиите, Украйна се нуждае от 3 до 5 милиарда евро на месец, само за да посрещне най-елементарните нужди. Необходима е помощ от ЕС, САЩ, нашите партньори и международни финансови институции. ЕС е готов да финансира Украйна с 1,5 милиарда евро за един месец война, което ще възлиза на общо около 18 милиарда евро през 2023 г.".

Фон дер Лайен припомни, че "през 2022 г. Украйна получи помощ от ЕС в размер на над 19 милиарда евро, без да се броят доставките на оръжие“.

Председателят на Европейската комисия добави, че ЕС не трябва да позволява на Русия да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна и че страната се нуждае от спешна помощ за ремонтирането и възстановяването на ключови съоръжения. "Украйна се нуждае от спешно възстановяване на загубите точно сега, докато говорим, особено в момент, в който Русия целенасочено нанася удари по инфраструктурата. Русия се опитва да парализира Украйна, но не трябва да позволяваме това да се случи“, каза още Фон дер Лайен.

Според нея финансирането за възстановяването на Украйна ще се извършва на базата на демократични реформи, прозрачност, отчетност, равенство между половете и приобщаване. "Възстановяването на Украйна е воден от Киев процес на базата на реформи, прозрачност, отчетност и върховенство на закона, демокрация, равенство между половете и приобщаване“, увери германският политик.

Тя също така отбеляза, че Европейската комисия е готова да управлява цялата международна помощ за възстановяването на Украйна.