20-те бутилки водка, изпратени на италианеца Силвио Берлускони като подарък за рожден ден от руския президент Владимир Путин, нарушават европейските санкции, наложени след нахлуването в Украйна, съобщи Европейската комисия в четвъртък, предава Reuters.

Бившият премиер Берлускони, чиято партия "Форца Италия“ се очаква да бъде член на новото коалиционно правителство на Италия, предизвика полемика тази седмица, когато заяви, че е отново в контакт с Путин и наскоро е разменил "мили писма“ с него.

"За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо“, разкри Берлускони, който миналия месец навърши 86 години, пред депутатите от долната камара, според аудиозаписа, публикуван от информационната агенция LaPresse.

Пакет от санкции на ЕС, договорен през април, разшири забраната за внос на руски стоки, за да включи спиртни напитки, включително водка, подчерта говорител на Комисията в изявление, добавяйки, че няма изключение за подаръци.

Въпреки това зависи от отделните държави-членки на ЕС да приложат санкциите, заявяват от Комисията и не е ясно дали ще бъдат предприети някакви действия за преследване на случая от италианските власти.

В отговор на докладваните коментари на Берлускони за Путин и войната в Украйна, Джорджия Мелони, която се очаква да бъде следващият премиер на Италия, каза в сряда, че новото й правителство ще бъде про-НАТО и ще бъде изцяло част от Европа.