Десетият пакет от санкции срещу Русия, който Европейският съюз възнамерява да въведе преди 24 февруари, предполага търговски ограничения в размер на 11 милиарда, анонсира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, говорейки в сряда на пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, която се предава от службите на ЕК.

"Приехме девет пакета от санкции. Трябва да продължим натиска и предлагаме 10-ия пакет от санкции с 11 милиарда евро търговски забрани", заяви тя.

Според нея новият пакет от санкции ще включва по-специално ограничения върху износа на електронни компоненти, които Руската федерация използва за военни нужди. "Ние предлагаме, наред с други неща, да въведем ограничения върху износа на много електронни компоненти, използвани в руски системи, като дронове, ракети, хеликоптери“, обясни тя.

По-рано ръководителят на Европейската комисия заяви, че десетият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще бъде въведен до 24 февруари. Според нея новият пакет на ЕС ще запълни пропуските, които съществуват в предишните пакети от санкции.