Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви 10-о поредно увеличение на лихвените проценти, продължавайки напред в борбата си срещу упорито високата инфлация, която измъчва потребителите, въпреки че нарастват притесненията, че по-високите разходи за заеми могат да помогнат за тласкането на икономиката към рецесия, пише френската редакция на Euronews.

Увеличението с четвърт процентен пункт идва в момент, когато централните банки по света, включително Федералният резерв на САЩ, се опитват да преценят колко антиинфлационните мерки са вече прекалено много и кой е точният момент да спрат бързата си серия от повишаване на лихвените проценти, преди икономиката да изпадне в спад и хората да загубят работните си места.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че последното решение за лихвените проценти ще бъде взето въз основа на наличните данни, което е промяна спрямо последните девет заседания, когато повишенията на лихвите бяха предварително набелязани.

Годишната инфлация от 5,3% в 20-те държави, използващи еврото, все още е значително над целевото равнище на банката от 2%, което лишава потребителите от покупателна способност и допринася за икономическата стагнация, задържаща растежа над нулата през тази година.

Въпреки това все повече се разбира, че по-високите разходи по заемите оказват влияние върху решенията на потребителите и предприятията да инвестират и харчат и се превръщат в тежест за икономиката.

Свиване на икономическата активност

Последните признаци са оптимистични. Според проучванията на мениджърите по покупките на S&P Global в големите европейски икономики, Германия, Франция, Испания и Италия, през август се наблюдава свиване на активността в сектора на услугите дори в края на силното туристическо лято в Испания и Италия. Категорията на услугите включва престой в хотел, ремонт на автомобили, медицинско обслужване и други.

Това се случва в допълнение към забавянето на световното производство, което засегна особено силно  се отразява на Германия, най-голямата икономика в Европа.

Икономическата картина е необичайна и не прилича на типична рецесия, тъй като безработицата е на рекордно ниско ниво от 6,4%.

Друг фактор, който влияе на перспективите, е спадът на стойността на еврото спрямо засилващия се щатски долар, тъй като инвеститорите смятат, че икономическата слабост ще засегне Европа и Китай. Те смятат че Федералният резерв на САЩ може да успее да постигне "меко приземяване", като приключи с повишаването на лихвените проценти, без да тласне икономиката към спад.

През юли Фед извърши 11-ото си увеличение на лихвените проценти, с което основната лихва достигна най-високото си равнище от 22 години насам, след като направи пауза през юни. Икономистите и инвеститорите като цяло очакват Фед да пропусне повишението на лихвите на заседанието си следващата седмица, но може да ги повиши отново през ноември.

Инфлацията в САЩ е по-ниска - 3,7%, в сравнение с тази в Европа, въпреки възходящия тласък на цените на бензина през август.

Централните банки по света повишават лихвените проценти, за да потушат инфлацията, която избухна, след като рязкото икономическо оживление след пандемията от COVID-19 натовари веригите за доставки, а нахлуването на Русия в Украйна доведе до повишаване на цените на храните и енергията.

Миналия месец Английската централна банка повиши лихвените проценти за 14-и пореден път и пазарите смятат, че е по-вероятно централната банка да ги повиши отново на заседанието си през следващата седмица.

Лихвените проценти се борят с инфлацията, като повишават цената на кредитите за потребителски покупки, особено жилища, и за бизнес инвестиции в сгради и оборудване. Това охлажда търсенето на стоки и облекчава натиска за повишаване на цените. Обратната страна е, че повишаването на лихвените проценти може да навреди на икономическия растеж, ако се прекали с него.