Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта в четвъртък и сигнализира за по-нататъшни повишения, като даде приоритет на борбата с инфлацията, въпреки че икономиката на блока се насочва към вероятна зимна рецесия, пише Reuters.

Тъй като инфлацията е най- висока от половин век насам и се приближава до двуцифрено число, политиците се опасяват, че бързият растеж на цените може да се затвърди и да намали стойността на спестяванията на домакинствата.

Вследствие на повишението на лихвените проценти през юли ЕЦБ повиши депозитната си лихва от нула на 0,75% и основната си лихва по рефинансирането на 1,25% - най-високите нива от 2011 г. насам, като през октомври и декември се очакват нови стъпки.

"Имаме още път за изминаване напред", заяви на пресконференция председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, като добави, че сред създателите на политиката е постигнато единодушно съгласие относно необходимостта от повишение със 75 базисни точки, за да се "изпревари" преминаването към ставки, съответстващи на достигането на инфлацията до средносрочната цел от 2%.