Главният икономист на Европейската централна банка призова правителствата на страните от еврозоната да облагат с данъци богатите хора и компаниите, за да финансират помощта за най-засегнатите от енергийната криза в региона, пише Financial Times.

Филип Лейн заяви, че финансирането на политиките за подпомагане на най-уязвимите групи в обществото "може да бъде под формата на по-високи данъци за хората с по-високи доходи или за индустриите и фирмите, които са високо рентабилни въпреки енергийния шок".

Забележките на Лейн идват, след като последният бюджет на правителството на Обединеното кралство, който включва намаляване на данъците за хората с най-високи доходи, предизвика разпродажба на пазарите на облигации и рязко обезценяване на паунда.

Както Обединеното кралство, така и държавите - членки на ЕС, обявиха фискална подкрепа за домакинствата и предприятията, за да се справят с нарастващите цени на енергията. Въпреки това, след като представи планове за ограничаване на цените на енергията за 150 млрд. паунда, в петък Обединеното кралство обяви и намаляване на данъците с 45 млрд. паунда - главно за тези, които печелят над 150 000 паунда годишно - финансирано с допълнителни заеми.

Инвеститорите в световен мащаб са все по-загрижени, че паричната и фискалната политика не са синхронизирани. Централните банки се притесняват, че скъпите мерки за държавна подкрепа ще доведат до по-голяма инфлация - което ще ги принуди да повишат лихвените проценти.