Настоящият държавен глава на Черна гора Мило Джуканович и кандидатът на движението "Европа сега" Яков Милатович отиват на втори тур на президентските избори, които ще се проведат на 2 април. Това показват резултатите от екзитполoвете, публикувани от Центъра за мониторинг (CeMI), предава RTCG.

"След обработка на 69% от бюлетините и това са резултатите, които можем да считаме за предварителни, Мило Джуканович печели 35,3%, а Яков Милатович - 28,8%. Така тези двама кандидати от опозиционните партии отиват на втори тур“, обяви председателят на CeMI Ана Ненадич късно в неделя вечерта.

Кандидатът на "Коалиция за бъдещето на Сърбия" Андрия Мандич, който се застъпва за запазване на добрите отношения между Черна гора и Сърбия и Русия, печели около 19% от гласовете.

Официалните резултати вероятно ще бъдат обявени след няколко дни заради процедурите по внасяне на възражения.

Изборите се проведоха в контекста на продължителна политическа криза, последвала поражението на Демократическата партия на социалистите на Черна гора, дългогодишен лидер на която е Джуканович, на парламентарните избори на 30 август 2020 г.

Президентът на Черна гора се избира чрез гласуване за петгодишен мандат и може да заема този пост не повече от два последователни мандата. Според Конституцията Черна гора е парламентарна република, а държавният глава изпълнява предимно представителни функции. Въпреки това фигурата на президента е от голямо значение при съставянето на кабинета на министрите и избора на министър-председател.