Ако спечели втори мандат за Белия дом, бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп със сигурност ще се върне към обсъждането на излизането на страната от НАТО и най-вероятно ще го реализира. Това предупреди бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в интервю за френския вестник Le Figaro.

"Струва ми се, че има голяма вероятност той да обяви излизане от НАТО, ако бъде преизбран. Когато има идея, Тръмп се връща към нея отново и отново, след това забравя, но в крайна сметка си спомня и действа. Много хора вярват, че това е само инструмент за преговори, но не аз мисля така“, подчерта той.

Бившият президентски съветник припомни, че през 2018 година, когато според него Тръмп сериозно обмислял изтегляне от НАТО, той шокира европейците, като заяви, че не могат да очакват подкрепа от САЩ, ако продължат да плащат същите големи суми за природни ресурси от потенциален враг, т.е.Русия. На този фон Болтън и други служители на администрацията преговаряха със страните от Европейския съюз, убеждавайки ги да увеличат разходите за отбрана, за да не дават на Тръмп извинение да се откаже от членството в НАТО. Ако обаче Болтън е смятал, че по този начин укрепват съюза, то според него американският лидер е действал от други мотиви.

"Той се застъпи за по-твърда позиция относно "Северен поток“, но само защото това му даде извинение да окаже натиск върху европейците, особено върху германците. Той настоява за [увеличаване] на европейските вноски [в НАТО] не за да укрепи Алианса, а да го отслаби и да накаже нашите съюзници, които според него са ни подвели да подписваме търговски споразумения, които не са много изгодни“.

Що се отнася до Украйна, коментирайки думите на Тръмп, че може да разреши конфликта за 24 часа, като събере на преговори лидерите на Руската федерация и Украйна, Болтън изрази убеждението, че това е абсолютно нереалистично. И тъй като Тръмп "никога не губи“, той ще хвърли вината за провала на една от страните и най-вероятно това ще бъде украинският президент Володимир Зеленски, което "ще изложи Украйна на риск“.