Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ракетата, ударила село в Полша близо до границата с Украйна, е малко вероятно да е била изстреляна от Русия, коментари, които могат да ограничат риска от голяма ескалация на напрежението около инцидента, пише Bloomberg.

Полша съобщи във вторник, че руска ракета е убила двама души, когато е паднала на около 6 километра от границата с Украйна. Това се случи в същия ден, когато руските сили изстреляха пореден бараж от ракети срещу украинската енергийна и друга инфраструктура.

Запитан дали ракетата е била изстреляна от Русия, Байдън каза пред репортери в Бали, където присъства на срещата на върха на Г-20, "има предварителна информация, която оспорва това“. Предвид траекторията на ракетата е малко вероятно да е изстреляна от Русия, добави той, "но ще видим“.

Полската злота намали загубите спрямо долара, тъй като търговците тълкуваха забележките на Байдън като опит да се предотврати подхранването на полския инцидент в по-широки търкания с Русия.

Един служител от страна от Групата на седемте каза, че е възможно руската армия да е пропуснала набелязана цел от вътрешността на Украйна или че украинска контрамярка е изместила ракетата от курса. Няма да има голям стимул за Русия умишлено да удари Полша, каза лицето, предвид риска от отговор на НАТО.

Министерството на отбраната на Русия отрече неговите сили да са насочвали ракети към цели близо до границата на Украйна с Полша. А полският президент Анджей Дуда каза, че не е ясно кой е изстрелял ракетата, ударила селото.

Полските власти отбелязаха, че все още разследват случилото се. Междувременно Дуда каза, че е много вероятно да се позове на това, което е известно като член 4 от хартата на Организацията на Северноатлантическия договор, което би поставило началото на дискусия във военния съюз преди евентуален отговор. Посланиците на НАТО ще проведат извънредна среща в сряда сутринта.

От месеци има опасения за разпространението на войната в Украйна в други части на Европа. Желанието да се избегне въвличането в по-широк конфликт накара НАТО да откаже да изпрати на Украйна ракети с много голям обсег и модерни бойни самолети и да отхвърли исканията на Киев за помощ при създаването на зона за противовъздушна отбрана над части от страната.

Двама души на мястото на експлозията в Полша, които пожелаха да не бъдат назовавани, казаха, че селскостопанска сграда е претърпяла щети. Единият каза, че взрив е разбил прозорците на колата им на около 2 километра. Вторият каза, че полицията и военният персонал са изолирали района и са помолили всички да напуснат фермата, но домовете наблизо не са били евакуирани.

Байдън разговаря по телефона с полския си колега Анджей Дуда, предлагайки пълна подкрепа и помощ от САЩ за разследването на Полша и потвърждавайки ангажимента на Америка към НАТО, според изявление на Белия дом. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря и с полския си колега.

Лидерите на Г-7 се срещнаха в сряда сутринта в кулоарите на Г-20, заедно с тези от Европейския съюз и Европейската комисия. В изявление, публикувано след това, те осъдиха последните руски удари срещу Украйна и предложиха подкрепата си за Полша в нейното разследване.

Служител, чийто лидер присъства на срещата, омаловажи идеята, че взривът в Полша ще доведе до ескалация на нещата към някакъв военен отговор.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел туитна, че е разговарял с премиера Матеуш Моравецки и "го е уверил в пълното единство и солидарност на ЕС в подкрепа на Полша“. Моравецки каза, че Полша е поставила армията си в повишена бойна готовност близо до границата и ще увеличи броя на войските си там.

По-рано във вторник залп от ракети беше насочен към Киев и други места в Украйна, удряйки цивилни и критична инфраструктура в това, което според властите е най-мащабното подобно нападение от руската инвазия, припомня Bloomberg. Украинските сили за противовъздушна отбрана съобщиха, че са били изстреляни около 100 ракети, което надвишава броя от 10 октомври

Ракетите, паднали в Украйна, прекъснаха тока за около 7 милиона домакинства в голяма част от страната, информира Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на украинския президент, в телевизионни коментари.