Президентът на САЩ Джо Байдън планира да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., но все още не е готов да го обяви, заяви самият той в интервю за NBC News, цитирано от Reuters.

Байдън заяви, че възнамерява да бъде кандидат на демократите през 2024 г., но не е направил официално изявление. И Байдън, и вицепрезидентът Камала Харис подчертаха, че ще се кандидатират заедно.

Съветниците на Белия дом са готови да вземат окончателни решения относно стартирането на кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън, въпреки че бъдещият кандидат изглежда не показва нужда да декларира официално плановете си за 2024 г., съобщиха няколко източника пред NBC News, запознати с дискусиите.

Подходът на Байдън да направи публично достояние това, което многократно е изразил вече, се ръководи от редица фактори. Единият е, че не се очертава голям конкурент от Демократическата партия, неговият вече обвинен предшественик (Доналд Тръмп) поглъща светлината на политическите прожектори. И се очертава голям сблъсък за разходите с републиканците в Конгреса.