В обръщение в Белия дом във вторник президентът на САЩ Джо Байдън поиска от американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, след като нападател уби поне 18 деца и трима възрастни същия ден в начално училище в щата Тексас, съобщиха световните агенции.

"Когато станах президент се надявах, че няма да се налага да правя това отново", каза видимо потресен Байдън по повод на смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредната касапница", предаде Ройтерс.

Според известните до момента данни извършителят, идентифициран като 18-годишен жител на град Ювалди в южната част на Тексас, влязъл в местното начално училище "Роб" въоръжен с пистолет и вероятно с пушка и открил огън по децата. Самият нападател бил убит от служител на органите на реда.

Родителите на загиналите деца "никога вече няма да видят детето си отново, те никога няма да скочат в леглото и да ги прегърнат", каза американският президент.

"Като нация ние трябва да попитаме: Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?", заяви Байдън. "Трябва да действаме", каза той и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум".

Още преди десетина дни стрелбата в супермаркет в град Бъфало, щата Ню Йорк, при която бяха убити 10 чернокожи клиенти и служители по расистки подбуди, увеличи натиска от страна на привържениците на по-строгия контрол върху оръжията правителството на Байдън да изпълни обещанието си да сложи край на насилието от страна на въоръжени нападатели.

По време на президентската си кампания Байдън обеща да въведе допълнителни мерки за сигурност и да намали десетките хиляди смъртни случаи годишно в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие. Той и демократите обаче засега не успяват да съберат достатъчно гласове в Конгреса за налагането на проверки на клиентите при покупката на оръжие и за други предложени законодателни промени.

САЩ са най-масово въоръженото общество в света, показват данни на изследователската група "Проучване на индивидуалните оръжия" (Small Arms Survey), базирана в Женева. Малки, аграрни щати, където притежаването на оръжие е широко разпространено, имат непропорционално голямо влияние в Сената, където за приемането на повечето законодателни инициативи е необходимо квалифицирано мнозинство от 60 гласа от общо 100 членове на горната камара на Конгреса.