САЩ ще работят със съюзниците и партньорите си, за да наложат бързо допълнителни мерки и икономически санкции на Русия в отговор на референдумите в Донбас, Запорожка и Херсонска област на Украйна, се казва в изявление на американския президент Джо Байдън, публикувано на официалната интернет страница на Белия дом.

Организираните от Русия референдуми "са измама – фалшив претекст за опит за анексиране на части от Украйна със сила и в грубо нарушение на международното право, включително Устава на ООН“, гласи разпространеният от администрацията във Вашингтон текст. В тази връзка САЩ "никога няма да признаят украинската територия като нещо друго освен като част от Украйна“.

В документа се подчертава, че "САЩ застават заедно с нашите партньори по света – и с всяка държава, която зачита основните принципи на Хартата на ООН – в отхвърлянето на всякакви изфабрикувани резултати, които Русия ще обяви“.

В допълнение се дават уверения, че Вашингтон ще продължи да подкрепя украинския народ и ще му предоставя помощ с цел "да се защити, докато смело се противопоставя на инвазията на Русия“.

Гласуването на референдуми за присъединяване към Руската федерация като субекти започна в петък в т.нар. Луганска и Донецка народни републики, както и в Херсонска и Запорожка област. То ще продължи до 27 септември включително.