Координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби обяви на брифинг, че посещението на президента Джо Байдън в Европа ще бъде ограничено до Полша. Не са планирани спирки в други държави, включително в Украйна. Освен това Белият дом все още няма какво да съобщи за евентуална среща на американския лидер с президента на Украйна Володимир Зеленски в Европа.

"Все още няма какво да съобщавам за допълнителни контакти в контекста на предстоящото посещение на президента в Полша. Мога да кажа, че той очаква с нетърпение да се срещне с полския президент Анджей Дуда и да благодари на полския народ за голямата подкрепа, която оказва на Украйна“, заяви Кърби на брифинга. Той добави, че няма предвидени други пътувания в Европа за Байдън.

Очаква се в Полша, където ще бъде в периода 20-22 февруари, Байдън да произнесе реч по повод годишнината от началото на воййната в Украйна, заяви още Кърби. След това американският президент ще се срещне с полския си колега Анджей Дуда и лидерите на страните от Букурещката деветка (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Естония).

Според дипломатически източници на полското издание Dzennik Gazeta Pravna в Киев украинският президент Володимир Зеленски ще посети Полша по време на визитата на Джо Байдън.

"Това ще бъде официално посещение [на Зеленски в Полша]. Работим по него“, цитира по-рано изданието дипломатически източник в Киев. Полското външно министерство все още не е потвърдило тази информация, поясняват от редакцията. "Министерството на външните работи може само да потвърди, че ние, както винаги, чакаме президента Зеленски в Полша“, отбеляза говорителят на външнополитическото ведомство във Варшава Лукаш Ясина.

Според изданието Зеленски, в присъствието на Байдън и полския президент Анджей Дуда, ще представи своя план за постигане на мир в Украйна.