Белият дом и републиканците в Камарата имат принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две години и ограничаване на разходите, потвърди в събота председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, отмествайки страната една крачка назад от ръба на историческия фалит, пише CNN.

Принципното споразумение беше постигнато от президента Джо Байдън и Маккарти по време на телефонен разговор в събота, разкри източник, запознат с техния разговор. Сега и двамата лидери са изправени пред тежката задача да продадат сделката на своите съюзници в двете камари на Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената. Сделката трябва да бъде приета преди 5 юни – решаващата дата, когато министърът на финансите Джанет Йелън казва, че САЩ вече няма да могат да плащат сметките си.

"След седмици на преговори постигнахме принципно споразумение. Имаме още много работа за вършене, но вярвам, че това е принципно споразумение, което е достойно за американския народ“, заяви Маккарти по време на кратко изказване пред репортери.

"Споразумението защитава моите и на демократите в Конгреса ключови приоритети и законодателни постижения“, заяви от своя страна президентът Джо Байдън в изявление. "Споразумението представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска. Това е отговорността на управлението."

Ако сделката в крайна сметка премине през Конгреса и бъде подписана като закон от Байдън преди тази така наречена дата X, Белият дом и републиканците в Камарата ще избегнат безпрецедентна икономическа криза. Фалит от страна на правителството на САЩ, който никога не се е случвал, може да предизвика глобална рецесия и загуба на милиони работни места.

Двугодишната сделка също така ще отложи следващата борба за повишаване на тавана на дълга до след изборите през 2024 г.

Лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите информираха всички членове за състоянието на преговорите по-късно вечерта, според множество източници, запознати със ситуацията, и текстът на сделката ще бъде прегледан през нощта от двете страни, за да се гарантира, че е в съответствие с предварителното споразумение.

Въпреки принципната сделка, нови проблеми биха могли лесно да изникнат на всяка стъпка по пътя и всяка стъпка има потенциала да отнеме много време, тъй като часовникът изтича преди крайния срок за дълга в началото на следващия месец. Очаква се твърда опозиция както отляво, така и отдясно.