Президентът на САЩ Джо Байдън при преглед на темата за президентската кампания през 2024 г., атакува новинарски издания, които според него използват "лъжи, изречени за печалба и власт“, ​​за да подклаждат омраза, докато съчетаваше своите забележки с остри шеги за Fox News, съобщава Reuters.

Говорейки на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, Байдън се е позовал на "истината, погребана от лъжи“, в очевидно препратка към конспиративни теории, че победата му на изборите през 2020 г. е резултат от масивна измама на вота.

"Лъжи, изречени за печалба и власт. Лъжи на заговор и злоба, повтаряни отново и отново, предназначени да генерират цикъл от гняв и омраза и дори насилие“, заяви Байдън.

Този цикъл, добави той, насърчи местните юрисдикции да забраняват книги и "върховенството на закона и нашите права и свободи да бъдат ограничени“.

Насочвайки се към това, което той характеризира като "екстремна преса“, Байдън в същото време се пошегува, че ако нарече Fox News "честен и правдив, тогава мога да бъда съден за клевета“.

По-рано Fox Corp се споразумя по дело за клевета от Dominion Voting Systems за 787,5 милиона долара (1402.63 милиона лева), което се съсредоточи около фалшивите твърдения на Fox, че президентските избори през 2020 г. са били манипулирани в полза на Байдън.

И като е визирал бившия президент Доналд Тръмп, Байдън се е пошегувал, че комикът Рой Ууд-младши, който също е говорител на вечерята, му е предложил 10 долара, за да бъде речта му кратка.

"Това е промяна – на президент се предлага подкуп“, е заявил Байдън през смях.

На 4 април Тръмп беше обвинен в 34 престъпления по дело, включващо предполагаемо тайно плащане на $ 130 000 на звезда от филми за възрастни по време на неговата президентска кампания през 2016 г. Тръмп се призна за невинен по всички обвинения.

Годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом се посещава от десетки репортери, които отразяват Белия дом, заедно с много правителствени служители. Тя също така се превръща в място на събиране на звезди от развлекателната индустрия, които общуват с политическия елит на Вашингтон.

Президентите, не и Тръмп, обикновено присъстват на вечерята и използват речите си като кимване към първата поправка на конституцията на САЩ, гарантираща свободата на словото и печата.

"Но дълбоката пристрастност, която обхвана американската политика през последните години, на моменти превръщаше леката вечеря... в напрегната арена" пише медията.

През 2011 г. тогавашният президент Барак Обама използва част от речта си, за да унижи Тръмп, който седеше в публиката. По това време Тръмп разпространяваше лъжата, че Обама не е роден в Съединените щати.

Байдън заяви, че той и неговата администрация са "тук, за да изпратят послание към страната и съвсем откровено към света. Свободната преса е стълб... на свободното общество, а не враг“.

Тръмп използва термина "враг на народа“, за да се позовава на някои журналисти като начин да критикува нелицеприятното отразяване на новините за неговата президентска кампания през 2016 г. и мандата му в Белия дом.

Преди началото на вечерята Байдън е провел частна среща със семейството на Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal, който е арестуван в Русия и обвинен в шпионаж. Правителството на САЩ заяви, че той е задържан неправомерно.

"Журналистиката не е престъпление“, е заявил Байдън, докато е говорел за усилията, които се полагат за освобождаване на репортери по целия свят, които са задържани.

Президентът и първата дама Джил Байдън са се срещнали с Бритни Грийнър, професионална баскетболистка, освободена миналия декември от Москва.

След като е обсъдил усилията, необходими за освобождаването на американците, държани в чуждестранни затвори, Байдън преминал към по-лека част от речта си, като дори е обърнал хумора си към себе си.

"Вярвам в Първата поправка“, иронизира 80-годишният президент, добавяйки: "Не само защото моят добър приятел Джими Мадисън го написа“.

Джеймс Мадисън е четвъртият президент на САЩ, служил от 1809-1817 г.