За първи път след Карибската криза светът е изправен пред пряка заплаха от използването на ядрени оръжия, при условие че ситуацията продължи да се развива както досега. Това подчерта държавният глава на САЩ Джо Байдън в изявление, цитирано от пресслужбата на Белия дом.

"За първи път след Кубинската ракетна криза сме изправени пред пряка заплаха от използване на ядрени оръжия, ако ситуацията наистина продължи да се развива по начина, по който се развива сега“, предупреди Байдън.

Лидерът Белия дом също така твърди, че познава руския президент Владимир Путин "доста добре", поради което смята, че той "не се шегува, когато говори за потенциално използване на тактически ядрени оръжия, биологични или химически оръжия". В същото време Байдън отбеляза, че не може да си представи ситуация, в която използването на тактически ядрени оръжия няма да доведе до пълномащабна ядрена война. "Не мисля, че е възможно лесно да се използват тактически ядрени оръжия, без това да завърши с Армагедон“, каза той.

На 21 септември от трибуната на Общото събрание на ООН Байдън заяви, че Москва е отправила "явни заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Европа и безразсъдно пренебрегване на задълженията на режима за неразпространението им“. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече речта на американския лидер "неприлична", заявявайки, че той "приписва на руския президент думи, че страната ни заплашва света с ядрено оръжие".

На 21 септември в телевизионно обръщение президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Вашингтон оказва натиск върху Киев да прехвърли военните действия на руска територия, а Западът също така упражнява "ядрен шантаж".