Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост по повод придобиването на компанията "Туитър“ от предприемача Илон Мъск, тъй като принадлежащата й социална мрежа със същото име е инструмент, който "бълва лъжи по целия свят“, цитира думите му Reuters.

"Това е, за което всички се тревожим в момента: Илон Мъск взема и купува инструмент, който разпространява, бълва лъжи по целия свят“, коментира лидерът на Белия дом, говорейки в к на събитие от кампанията за междинните избори в Чикаго, Илинойс.

Мъск обяви намерението си да купи "Туитър“ за 44 милиарда долара през април. Сделката се забави заради спорове за броя на фалшивите акаунти в едноименната социална мрежа. На 12 юли ръководството на компанията се обърна към съда, опитвайки се да принуди бизнесмена да изпълни задълженията си по сделката.

На 27 октомври Мъск приключи сделката за придобиване на "Туитър“. Очаква се новият собственик да прекрати практиката за постоянно блокиране на потребителите. Той също така обяви, че създава специален съвет, който ще проучи въпроса за модерирането на съдържанието.

Според документи, публикувани на 31 октомври в базата данни на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, милиардерът ще разпусне борда на директорите на компанията. Веднага след като купи "Туитър“, Мъск уволни редица ръководители. По-късно Bloomber съобщи, че предприемачът планира да намали служителите почти наполовина, а в петък започнаха първите съкращения на служители.