Президентът на САЩ Джо Байдън отправи нови ясни предупреждения за продължаващите екзистенциални заплахи за американската демокрация в голямо обръщение на 28 септември, като изостри основния аргумент в потенциалния си реванш с Доналд Тръмп и призова избирателите да дадат приоритет на здравето на американските институции, пише CNN.

"В момента в Америка се случва нещо опасно", е заявил Байдън по време на речта си в Аризона. "Има едно екстремистко движение, което не споделя основните убеждения на нашата демокрация: Движението MAGA  (Make America Great Again, мотото на кампанията на Доналд Тръмп)."

"Няма съмнение, че днешната Републиканска партия е движена и сплашвана от републиканските екстремисти от MAGA", е подчертал той. "Техният екстремен дневен ред, ако бъде изпълнен, ще промени из основи институциите на американската демокрация, каквато я познаваме."

Байдън коментира и неотдавнашното предложение на Тръмп за екзекутиране на началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили за "предателство“, отбелязвайки, че републиканското мълчание в отговор на коментара е "оглушително“.

"Тръмп казва, че конституцията му дава правото да прави каквото си иска като президент. Никога не съм чувал президенти да правят каквото си искат. Никога не съм чувал президенти да се шегуват с това", е заявил Байдън.

Обобщавайки, той е добавил, че "демокрациите не умират непременно под дулото на пушката“.

"Те могат да умрат, когато хората мълчат, когато не могат да станат“, е обяснил президентът на САЩ.