Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ скоро ще "освободят Иран", добавяйки, че хората в тази страна ще "се освободят". Американският лидер направи това твърдение, докато говори на предизборно събитие в Калифорния в четвъртък в подкрепа на местния кандидат на демократите, предава ТАСС.

Байдън говори за ситуацията с достъпа до здравеопазване на американските ветерани, но се отклони и неочаквано се обърна към иранската тема, отговаряйки на призива на някой в ​​залата да засегне тази тема. "Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят доста скоро", заяви Байдън, без да дава подробности. Залата реагира на тези думи на президента с одобрителни възгласи. След това ръководителят на Белия дом отново се върна към историята на ветераните.

Безредиците в Иран не стихват повече от месец след погребението на 22-годишната Махса Амини, която почина на 16 септември. Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на бурка. По време на разпита тя получила инфаркт, от който починала. В социалните мрежи обаче се разпространи информация, че Амини е била бита от полицията. На 7 октомври Иранската организация по съдебна медицина издаде официален доклад за причината за смъртта на момичето, като посочи, че то не е ранено.

На фона на вълненията в Иран, САЩ и ЕС наложиха санкции на ирански лица и организации, които според Вашингтон и Брюксел са отговорни за репресиите. Техеран смята, че САЩ и ЕС използват санкциите като инструмент за увеличаване на социалното напрежение в Ислямската република.