Президентът на САЩ Джо Байдън на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на срещата на върха на Алианса в Мадрид заяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие в цяла Европа. Речта му беше излъчена на официалния уебсайт на НАТО.

В тази връзка американският лидер отбеляза, че Алиансът трябва да може да отразява заплахите от всички посоки – както във въздуха, така и на сушата, и в морето.

Байдън добави, че САЩ изпращат две допълнителни ескадрили изтребители F-35 в Европа, а броят на разрушителите, които се намират в американската база в Испания, ще се увеличи от четири на шест. Освен това Вашингтон ще разположи щаба на 5-и армейски корпус (сухопътни войски) на въоръжените сили на САЩ в Полша, подчерта президентът.

Войски в балтийските страни

Съединените щати възнамеряват да увеличат броя на ротационните войски в балтийските държави, анонсира Байдън.

"Ще укрепим ротационните си сили в балтийските държави“, заяви американският лидер.

В тази връзка той отбеляза, че САЩ ще осигурят присъствието на "допълнителна бригада“ на ротационен принцип в Румъния, тя ще включва 3000 военни и 2000 други служители.

ПВО в Италия и Германия

Съединените щати очакват да разположат допълнителни системи за противовъздушна отбрана в Италия и Германия, каза Байдън.

"Ще разположим допълнителни средства за противовъздушна отбрана в Германия и Италия“, подчерта президентът, говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

Срещата на ниво държавни и правителствени ръководители на алианса се провежда от 28 до 30 юни в испанската столица. Участниците в него ще приемат нова стратегическа концепция, ще обмислят укрепването на алианса и последиците от глобалното изменение на климата за сектора за сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов