Държавният глава на САЩ Джо Байдън обеща, че Вашингтон никога няма да признаяе претенциите на Русия към суверенната територия на Украйна, предава Reuters, като припомня, че администрацията обеща нови санкции срещу Москва в отговор на анексията на Донбас, Запорожката и Херсонската област.

Говорейки пред лидерите на тихоокеанските острови, Байдън осъди референдумите, които проруските сили организираха в районите на Украйна, като "абсолютна измама“, като каза, че резултатите са "произведени в Москва“.

САЩ работят със съюзниците си по санкциите, които да бъдат наложени, след като Русия обяви анексията на украинските територии. Очаква се санкциите да бъдат насочени към "физически лица и организации във и извън Русия, които оказват подкрепа на това действие“, уточниха по-рано тази седмица от Белия дом.

 "САЩ, искам да съм много ясен относно това, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия върху суверенна територия на Украйна“, категоричен бе Байдън.

"Нападението на Русия срещу Украйна в преследване на имперски амбиции е грубо нарушение на Хартата на ООН и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост“, допълни още Байдън.