Президентът на САЩ Джо Байдън отправи пламенно осъждане на своя предшественик и други републиканци в сряда вечерта за "насърчаване на политическо насилие, сплашване на избирателите и "Голямата лъжа“, определяйки изборите следващата седмица като решаващ тест за американската демокрация, пише The New York Times.

Докато кандидати и гласоподаватели отделят основно внимание на икономически и други въпроси, Байдън се опита да използва вечерната реч, предавана по националната телевизия, за да постави бъдещето на националната избирателна система в центъра на последните дни на дебата преди междинните избори във вторник, които ще определят контрола над Конгреса и множество държавни служби, отбелязва изданието.

"Докато стоя тук днес, има кандидати, които се борят за всички нива на длъжност в Америка – за губернатор, Конгрес, главен прокурор, държавен секретар – които няма да се ангажират, няма да се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които те участват“, заяви държавният глава на Юниън Стейшън, само на пресечки от мястото, където тълпа нахлу в Капитолия на 6 януари 2021 г., за да попречи на предаването на властта. "Това е пътят към хаоса в Америка. Това е безпрецедентно. Това е незаконно. И това е неамериканско“.

Президентът изглеждаше особено обезпокоен от жестокото нападение срещу Пол Пелоси в петък от нападател с чук, който според полицията е искал да отвлече съпругата му, председателя на парламента Нанси Пелоси, използвайки думи, напомнящи тези, изречени от бунтовниците на 6 януари. Байдън проследи атаката до "Голямата лъжа“ на бившия президент Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати.

"Това е лъжа, която подхранва опасно нарастване на политическото насилие и сплашването на избирателите през последните две години“, посочи Байдън. Като цитира примери за тормоз и заплахи срещу избирателни служители, президентът изтъкна собствените усилия на Тръмп дни преди атаката на 6 януари да окаже натиск върху републиканския държавен секретар на Джорджия да му "намери“ достатъчно гласове, за да обърне резултата от изборите в този щат.

"Това сплашване, това насилие срещу демократи, републиканци и безпартийни служители, които просто си вършат работата, са следствие от лъжи, изречени за власт и печалба, лъжи на заговор и злоба, лъжи, повтаряни отново и отново, за да генерират цикъл от гняв, омраза, ярост и дори насилие“, отбеляза той. "В този момент трябва да се изправим срещу тези лъжи с истината. Самото бъдеще на нашата нация зависи от това“.

Отказвайки да идентифицира Тръмп по име,  Байдън заяви, че неговият предшественик е подкопал върховенството на закона. "Американската демокрация е атакувана, защото победеният бивш президент на Съединените щати отказва да приеме резултатите от изборите през 2020 г.“ ... "Той отказва да приеме волята на народа. Той отказва да приеме факта, че е загубил. Той е злоупотребил с властта си и е поставил лоялността към себе си пред лоялността към Конституцията и е превърнал "Голямата лъжа“ в символ на МАГА-републкиканците (MAGA – от Make America Great Again, мотото на кампанията на Доналд Тръмп), малцинство от тази партия“.

Той отбеляза, че твърденията на Тръмп са били отхвърлени навсякъде от съдилища и други власти. "Голямата лъжа“ е доказано, че е точно това, голяма лъжа, всеки път“, подчерта Байдън. "И все пак сега екстремните МАГА републиканци се стремят да поставят под въпрос не само легитимността на минали избори, но и избори, които се провеждат сега и в бъдеще“.

Байдън също изрази загриженост относно тактиката на републиканците, която може да сплаши избирателите в името на наблюдението на изборите. Федерален съдия в Аризона тази седмица ограничи група, която е планирала да действа в близост до избирателните секции, да прави снимки на гласоподаватели, открито да носи огнестрелни оръжия и да публикува информация за избиратели онлайн.

Това ще бъдат "първите избори след събитията от 6 януари, когато въоръжената, ядосана тълпа нахлу в Капитолия на САЩ“, каза той. "Иска ми се, бих искал да мога да кажа, че атаката срещу нашата демокрация приключи този ден. Но не мога да го направя“.

"Това не е обикновена година“, добави той. "Така че ви моля да помислите дълго и сериозно за момента, в който се намираме. В една типична година често не сме изправени пред въпроса дали гласа, който подаваме, ще запази демокрацията или ще ни изложи на риск. Но тази година сме (изложени на риск)“.

Републиканците отново заявиха, че критикувайки ги за отричането на резултатите от изборите, самият Байдън внася разногласия, вместо да обединява, както е обещал. "Отчаяно и нечестно“, каза в изявление Републиканският национален комитет, без да изчака изнасянето на речта. "Джо Байдън обеща единство, но вместо това демонизира и опетни американците, като същевременно направи живота по-скъп за всички“.