Израел е готов да спре атаките си в Газа за свещения за мюсюлманите месец Рамадан чрез примирие, което може да бъде подписано най-скоро следващата седмица, съобщи американският президент Джо Байдън, въпреки че представители на ХАМАС обявиха, че забележките на президента на САЩ са преждевременни, тъй като те проучват предложение за примирие, предава Reuters.

Коментарите на Байдън бяха направени, докато преговарящите се опитват да постигнат първото разширено споразумение за примирие във война, която заличи Ивицата Газа от октомври миналата година.

"Рамадан наближава и има споразумение между израелците, че няма да участват в дейности и по време на Рамадан, за да ни дадат време да изведем всички заложници“, заяви Байдън в "Късна нощ със Сет“ на NBC Майерс“.

По-рано в понеделник Байдън каза, че се надява споразумение за прекратяване на огъня да бъде постигнато до понеделник, 4 март. Рамаданът се очаква да започне на 10 март.

"Моят съветник по националната сигурност ми казва, че са близо. Близо са. Още не са приключили. Надявам се до следващия понеделник да имаме прекратяване на огъня“, поясни държавният глава.

ХАМАС преразглежда предложение, договорено на среща в Париж миналата седмица между Израел, Съединените щати и посредници от Египет и Катар, най-сериозният натиск за прекратяване на огъня след пропадането на последното примирие след седмица през ноември.

 

Високопоставен източник, близък до преговорите, разкри пред Reuters, че проектопредложението, изпратено до Хамас, е за 40-дневно примирие, по време на което Хамас ще освободи около 40 заложници - включително жени, тези под 19 или над 50 години, и болни - в замяна за около 400 палестински задържани в съотношение 10 към един.

Израел ще разположи войските си извън населените райони. На жителите на Газа, с изключение на мъжете, ще бъде разрешено да се върнат у дома в райони, които преди това са били евакуирани, а помощта ще бъде увеличена, включително спешно оборудване за настаняване на разселените.

Но предложението изглежда не отговаря на основните искания на ХАМАС  в по-ранните преговори - примирието да включва ангажимент за постоянен край на войната и изтегляне на Израел.

То също така не обхваща освобождаването на израелски заложници, които са войници или здрави мъже, или искането на ХАМАС за освобождаване на до 1500 задържани.

Делегации от Хамас и Израел са в Катар тази седмица и обсъждат подробности за прекратяването на огъня.