Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Доналд Тръмп и републиканците, които го подкрепят, че застрашават демокрацията в страната и призова американците да отхвърлят всеки кандидат, подкрепен от неговия предшественик на междинните избори през ноември, пише Bloomberg.

"Доналд Тръмп и МАГА републиканците представляват екстремизъм, който заплашва самата основа на нашата република“, каза Байдън в четвъртък в реч в най-гледаното време от Националния исторически парк на независимостта на Филаделфия, мястото на подписването на Конституцията на САЩ.

"МАГА републиканците не зачитат Конституцията, не вярват във върховенството на закона, не признават волята на народа“, каза той, визирайки лозунга на Тръмп "Направете Америка отново велика“ (Make America Great Again). "Те работят в момента, докато аз говоря в щат след щат, за да дадат властта да решават изборите в Америка на партизани и приближени“.

Пламенната реч, която Белият дом обяви за изкристализираща "битката за душата на нацията“, подчерта преминаването на президента към предизборен режим два месеца преди междинните избори, които ще определят дали демократите могат да запазят малките си мнозинства в Камарата на представителите и Сената.

През последните дни президентът ескалира атаките срещу републиканците в Конгреса и поддръжниците на Тръмп, обвинявайки ги, че се стремят да подкопаят демократичните институции на страната, да посеят съмнения относно изборния процес и да прокарват политики, които са в противоречие с американските избиратели.

"МАГА силите са решени да върнат тази страна назад, назад към Америка, където няма право на избор, право на личен живот, право на контрацепция, няма право да се ожениш за когото обичаш“, заяви Байдън. "Те насърчават авторитарни лидери и разпалват пламъците на политическото насилие, които са заплаха за нашите лични права, за преследването на справедливост, за върховенството на закона, за самата душа на тази страна“.

Президентът многократно поставя пречки пред усилията на Републиканската партия за силно ограничаване на достъпа до аборти, след като през юни Върховният съд отмени решението по делото Роу срещу Уейд. Той нападна съпротивата на лидерите на Републиканската партия срещу забраната на бойните оръжия – както и липсата на дори един републикански глас в Конгреса за пакета на демократите за здравеопазване, данъци и климат.

Байдън също така обогати речта си в четвъртък с препратки към постиженията си, като огромния пакет за помощ за Covid, приет в началото на мандата му – и многократно критикува републиканците за подклаждане на страх и гняв сред избирателите.

Той осъди "говоренето за насилие като приемлив политически инструмент“, добавяйки: "Искам да кажа това ясно и просто, че няма място за политическо насилие в Америка“.

Речта до голяма степен заобиколи спецификата на последните събития в кампанията и вместо това призова американците да останат в рамките на "парапетите“ на демократичната система и да отхвърлят опитите за възпрепятстване или отмяна на изборните резултати.

Речта на Байдън, която беше изградена от Белия дом, беше предавана на живо по CNN и MSNBC, но не и по нито една от трите излъчващи мрежи. На Fox News кадри от речта се възпроизвеждаха тихо във фонов режим, докато Тъкър Карлсън предлагаше коментар.

Републиканците не чакаха дълго да отвърнат на Байдън. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти даде републиканския отговор на речта, преди Байдън да я произнесе. Маккарти също заяви, че се бори за "душата на Америка“, като критикува Байдън за инфлацията и сигурността на границите, заедно с горещите въпроси за културната война, като правилата за транссексуални спортисти.

Той отвърна на неотдавнашната забележка на Байдън, сравнявайки възгледите на твърдата, подкрепяна от Тръмп републиканска кохорта с "полуфашизъм“, обвинявайки президента, че клевети всички избиратели на Републиканската партия.

"Първите думи от устата му трябва да бъдат, за да се извини за клеветата на десетки милиони американци като фашисти“, каза Маккарти. "Това е национален референдум – референдум за инфлацията, нелегалната имиграция, индоктринирането и престъпността у дома и унижението в чужбина.“

Междувременно Тръмп застана в защита на бунтовниците, които нахлуха в Капитолия на 6 януари 2021 г. и нападнаха служители на реда в опит да попречат на законодателите да удостоверят резултатите от изборите през 2020 г.

Бившият президент каза по-рано в четвъртък, че ще даде пълна амнистия и ще поднесе официални извинения на хора, осъдени за престъпления по време на бунта, ходове, които могат да се случат само ако той отново стане президент, добавяйки, че се е срещал с някои от обвиняемите и ги е подкрепял финансово.

Байдън и демократите в Конгреса напоследък постигнаха поредица от законодателни и политически победи; подобрени данни за инфлацията; и социологически проучвания, които показват, че позицията на президента сред обществото се подобрява.

Байдън говори на събитие за набиране на средства на Националния комитет на Демократическата партия в предградията на Мериленд миналата седмица, а речта му в четвъртък беше второто му посещение в щата Пенсилвания тази седмица. По време на пътуване до Уилкс-Баре във вторник той нарече "отвратителни“ атаките срещу ФБР за ролята му в претърсването на резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго.

Пенсилвания провежда редица важни избори през ноември, включително откритата надпревара за места в Сената, която изправя републиканеца Мехмет Оз срещу вицегубернатора от Демократическата партия на щата Джон Фетерман. Тръмп ще посети Пенсилвания този уикенд за митинг заедно с Оз и Дъг Мастриано, републиканския кандидат за губернатор.

В изявите си Байдън изглежда оживен и зареден с енергия от последните си победи. Проучване на Gallup миналата седмица показа, че 44% от американците сега го одобряват, спрямо най-ниските 38% през юли. Все пак 53% от американците не одобряват работата му.