Актрисата Джина Лолобриджида почина на 95 години в Италия, съобщава в понеделник вестник La Repubblica.

През 60-те години на миналия век Лолобриджида участва в много филми на водещите италиански и европейски режисьори, а също така е търсена сред холивудските майстори от онази епоха.

В Италия Лоло, както я наричаха, се превърна в един от националните символи, въпреки че отдавна не се появяваше на екраните, но се занимаваше с творчество докрай и дори се кандидатира за последните парламентарни избори.

В интервю за Corriere della Sera, публикувано преди пет години, тя признава, че е станала актриса случайно, тъй като, следвайки Академията по изкуствата в Рим, е учила вокал и е мечтала или да пее в опера, или да стане скулптор. Семейството с четири дъщери, които се местят в столицата на Италия в края на войната, обаче не е богато, а на красивата Джина (Луигин), финалистката на конкурса "Мис Италия 1947", предлагат добри приходи в киното, дори за епизодични роли.

Истинското признание не идва веднага, въпреки че не отнема много време. Въпреки факта, че Лолобриджида вече е участвала във филми на такива италиански майстори като Луиджи Дзампа, Марио Моничели, Карло Лицани, френският филм на Кристиан-Жак "Фанфан лалето" (Fanfan La Tulipe, 1952) с Жерар Филип й носи голяма популярност. Друга нейна изключителна роля е тази на Есмералда във френската филмова адаптация на Жан Деланоа на Парижката Света Богородица от Виктор Юго (Notre-Dame de Paris, 1956).

Лолобриджида в други образи

За съперничеството със София Лорен 90-годишната Лолобриджида винаги е говорила спокойно: "Не се състезавах с никого. Особено с Лорен. Бях номер едно и постигнах всичко сама, без продуцент зад гърба си (Лорен се жени за своя "прпводник" в киното - импресарио Карло Понти)".

"Когато видях, че има все по-малко качество в киното, ролята на актриса ми стана тясна“, казва Лолобриджида. И тогава решава да се занимава с фотография: сред героите, които е заснела, са Пол Нюман, Салвадор Дали, Хенри Кисинджър, Одри Хепбърн и Фидел Кастро, когото успява да интервюира през 1973 г.

"Прекарахме 12 дни заедно. Той не ме интересуваше като политически лидер, а като човек", спомня си тя за тази среща. Кариерата й като скулптор също може да се определи като доста успешна: творбите на Лолобриджида са многократно излагани в различни стран. Закупени са от частни колекционери.

Въпреки големия брой романи и любовни увлечения, Лолобриджида е била омъжена само веднъж - за югославския лекар Милко Скофич. В брак, продължил от 1949 до 1971 г. (въпреки че двойката не живее заедно през последните пет години), се ражда единственият син на Андреа Милко. През 1994 г. актрисата става баба.

През последните години името й често се появява в скандалната хроника във връзка с неуредици с роднини поради неясна връзка с младия асистент Андреа Пиацола.

На последните избори за национален парламент през септември миналата година тя се кандидатира за Сената (горната камара) от "Суверенна и народна Италия", но не успя. През 1999 . тя се провали и на парламентарните избори.