Джо Байдън планира да пропусне предстоящата коронация на крал Чарлз III в началото на май, което ще продължи традицията американски президенти да не присъстват на подобни събития, пише The Guardian.

Вместо него на коронацията ще присъства първата дама на САЩ Джил Байдън. Според Washington Post именно Джил се очаква да води американската делегация на събитието.

Слухове около това, че Джо Байдън няма да присъства на коронацията, се появиха още миналия месец. Тогава източници близки до Белия дом казаха пред Time, че най-вероятно американският държавен глава няма да присъства.

Джо Байдън обаче бе първият американски президент, който присъства на погребение на представител на английското кралско семейство. Това стана през миналата есен, когато почина кралица Елизабет II

Отсъствието на американски президенти от коронация на британски монарх не е нещо необичайно. През 1953 година президентът Айзенхауер не присъства на възкачването на престола на кралица Елизабет II, въпреки че тогава американците изпращат официална делегация.