Решението на държавния глава на САЩ Джо Байдън да изтегли американските войски от Афганистан впоследствие улесни Вашингтон да помогне на Киев, тъй като в противен случай щеше да бъде уязвими за руските действия в региона. Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в интервю за изданието The Washington Post.

"Ако все още воювахме в Афганистан, това би било отлична цел за Русия“, увери Съливан.

Помощникът на американския президент също потвърди позицията, че Вашингтон не се стреми към военен сблъсък с Москва. "Самият президент не търси сблъсък. Въпреки това... той няма да отстъпи пред заплахите и ще помогне на свободните хора [на Украйна], когато са подложени на атака", подчерта представителят на Белия дом.

Засягайки темата за външната политика на Вашингтон като цяло, Съливан каза, че "старата блокова конструкция от Студената война не е съвместима" със сегашните условия в света. "Държавите не искат да правят избор и ние не искаме те да го правят. Вместо да се опитваме да разделим света, ние се стремим към положителен дневен ред - инфраструктура, климат, продоволствена сигурност и правила в цифровата сфера", обясни помощникът на американския президент.