Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че администрацията на САЩ поддържа контакти на високо ниво с Русия, но няма да разкрива конкретни канали за тяхната защита, пише The Wall Street Journal.

"Ние в администрацията на [президента Джо] Байдън имаме възможност да се ангажираме с руската страна на високо ниво, за да имаме контакти, да намалим рисковете, да предадем сигнали за последствията от евентуално използване на ядрени оръжия“, каза той в понеделник на онлайн събитие организиран от Нюйоркския съвет за международни отношения. “Ние не разкриваме каналите, които имаме, за да защитим тези канали. Не мога да кажа повече от днес."

Помощникът на президента на САЩ също не разкри подробности за контактите си с Русия относно ядрените рискове и не говори за действията на Вашингтон в случай на използване на подобни оръжия. "Мисля, че трябва да бъдем честни относно това, че това е риск и реален риск. Както каза [президентът на САЩ Джо] Байдън, рискът от използване на ядрени оръжия може да предизвика верижна реакция, която всеки може да си представи докъде ще доведе", заяви Съливан. "Трябва да бъдем честни и директни по отношение на рисковете."

"Но за да предотвратим това да ни се случи, [имаме нужда] от конкретни действия в отговор и от създаването на най-добрите стратегически условия за възпиране. Това е наша отговорност", каза той.

Така Съливан коментира материала на вестник The Wall Street Journal за контактите си с помощника на президента на Русия Юрий Ушаков и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

По-рано изданието, цитирайки неназовани представители на американските и западните власти, съобщи, че Съливан уж е провел през последните месеци поредица от поверителни контакти с Ушаков и Патрушев относно недопустимостта на използването на ядрени оръжия и разширяването на конфликта в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в понеделник не коментира материала на вестника.