Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя дългосрочното американско военно присъствие в Европа, но не подкрепя идеята за безкрайни военни окупации в Близкия изток и участието на Вашингтон в граждански войни зад граница. Това съобщи помощникът на американския лидер по националната сигурност Джейк Съливан, предава Defense One.

Байдън е убеден, че за да се разположат американски войски в чужбина, трябва да има "ясно формулирана цел, свързана с жизненоважни интереси на националната сигурност на САЩ“. От гледна точка на настоящия ръководител на администрацията на Вашингтон, отбеляза Съливан, САЩ трябва да използват военна сила по начин, който може да подпомогне операцията, така че тя да бъде част от "по-голяма стратегия, която не е изцяло или твърде тежко зависима“ от Пентагона "в сравнение с всички други инструменти на американската мощ“. "Така подхожда президентът. И той смята, че <...> има аргументи в полза на дългосрочното присъствие на американски войски в Европа, което помогна да се предотврати атака срещу която и да е страна от НАТО, териториална атака срещу която и да било страна от НАТО в Европа от основаването на Северноатлантическия алианс“, каза Съливан в онлайн форум, организиран от Defense One. Освен това, според неговата информация, Байдън намира за "важно да се поддържа мир и стабилност чрез разполагане на [американски] войски в регионите на Индия и Тихия океан по експедитивно ефективен начин“. Това също е необходимо "в светлината на нарастващото предизвикателство от Китай“, каза Съливан.

Въпреки това той подчерта, че в Близкия изток САЩ не се нуждаят от "безкрайна, неопределена военна окупация, за да възстановят други общества“, те се нуждаят само от "точни операции с партньори за унищожаване на терористи и подкрепа на приятели <...> в тази част на земното кълбо“.

Както отбеляза президентският съветник, Байдън смята, че има силна двупартийна подкрепа за подобен курс в САЩ. "Той ще продължи да прилага стратегията за национална сигурност, базирана на описаната предпоставка“, каза Съливан.

Коментирайки края на американската военна операция в Афганистан, той подчерта, че според Байдън американските войски са били в тази южноазиатска страна, наред с други неща, за да "поддържат политическа стабилност“, че тя е "централната част“ на дългосрочната американска кампания.

Според Съливан в Ирак и Сирия САЩ запазват своите сили "за [решаване] на антитерористични задачи“. "Въпреки това, по отношение на идеята, че САЩ ще участват във война, в гражданска война в друга държава, считайки това за антитерористична мисия, президентът заключи, че тази ера трябва да приключи“, добави представителят на Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова