Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ако Конгресът не предприеме действия относно тавана на дълга, може да предизвика "конституционна криза" с последствия за финансовите пазари и лихвените проценти, пише Reuters.

Йелън в интервю за  ABC News е заявила, че преговорите за тавана на дълга не трябва да се провеждат "с опрян пистолет в главата на американския народ“ и е повторила предупреждението към законодателите, че правителството може да плаща сметките си само до началото на юни, без да увеличава границата, която правителството достигна през януари.

"От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван 78 пъти, три пъти по време на предишната администрация, винаги с двупартийна подкрепа. И просто е неприемливо Конгресът да заплашва с икономическа катастрофа за американските домакинства и световната финансова система като цена за повишаване на таван на дълга и постигане на споразумения относно бюджетните приоритети“, цитират от ABC News думите на Йелън.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо също е предупредил за рисковете от неизпълнение по време на интервю за MSNBC News.

"Неизпълнението е катастрофално за Съединените щати“, цитират от медията Адейемо. "Ако не изпълним задълженията си, това би имало ужасно въздействие върху лихвените проценти.“

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне в Белия дом на 9 май с председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти, лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и демократи, поставяйки началото на трескави няколко седмични преговори, преди САЩ да изчерпят парите си на 1 юни, пише Reuters.