Италианският министър-председател Джорджия Мелони и нейните коалиционни съюзници осигуриха категорични изборни победи в двата най-богати региона на страната в понеделник, укрепвайки позициите на десницата във властта на фона на нарастващата апатия на избирателите, съобщава Reuters.

По-малко от пет месеца след като дойде на власт на национално ниво, консервативният блок взе повече от 55% от гласовете в Ломбардия, където се намира финансовата столица Милано, и около 50% в Лацио, чийто център е Рим.

"Този резултат консолидира дясноцентристите и укрепва работата на правителството“, написа Мелони в Twitter.

Това беше първият изборен тест за Мелони, откакто тя спечели властта миналия септември и потвърди, че все още се радва на силен меден месец с гласоподавателите, подпомогнат от слабата опозиция, която не успя да представи единен фронт в двата региона.

Гръмката победа обаче беше частично помрачена от факта, че само 40% от хората гласуваха - най-ниската избирателна активност, регистрирана някога за Лацио и Ломбардия, които заедно представляват малко над една четвърт от италианското население.

"Жалко е, че избирателната активност беше много, много ниска. Трябва да се опитаме да възстановим връзката между гражданите и институциите", заяви пред телевизия RAI Фабио Рампели, високопоставен член на партията на Мелони "Италиански братя".

Докато десните вече контролираха Ломбардия, те грабнаха Лацио от лявоцентристите, което означава, че консерваторите сега управляват 15 от 20-те региона на Италия, както и централното правителство, което му дава уникална възможност да оформя вътрешната политика.

"Италиански братя“ потвърдиха позицията си на най-популярната партия в страната, спечелвайки около 33% подкрепа в Лацио и 26% в Ломбардия – в съответствие с общите избори през 2022 г.

Страховете в коалицията обаче, че подкрепата за двамата основни партньори на Мелони може да се разпадне, се оказаха неоснователни. "Лигата“ на Матео Салвини укрепи позицията си в сърцето на Ломбардия, докато "Форца Италия“ на Силвио Берлускони лесно изпревари съперниците центристи, които ухажваха нейните привърженици.

Резултатът не предложи никаква утеха на лявоцентристкия лагер, включващ Демократическата партия (PD), Движението 5 звезди и така наречения Трети полюс, който е разкъсван от взаимна омраза.

"Надяваме се, че този резултат най-накрая показва на 5-звезди и "Третия полюс“, че опозицията трябва да бъде насочена срещу правителството, а не срещу ДП“, заяви лидерът на ДП Енрико Лета.