Движението "Европа сега!“ начело с бившия министър на финансите и социалната сигурност Милойко Спаич печели парламентарните избори в Черна гора. Това показват резултатите от екзитпола, публикувани от Центъра за мониторинг след обработени 99% от гласовете, предава RTCG.

Движението, основано през юни 2022 г. от Яков Милатович (от май 2023 г. е президент на Черна гора) и Спаич, събира подкрепата на 25,6% от избирателите. На второ място е коалицията "Заедно! За бъдещето, което ви принадлежи“, водена от лявоцентристката Демократическа партията на социалистите на Черна гора (ДПС) и нейният лидер Даниел Живкович (23,8%). Трета е коалицията "За бъдещето на Черна гора“, състояща се от Новата сръбска демократична партия, Демократическата народна партия и Работническата партия (14,8% ).

На четвърта позиция е коалицията "Алекса и Дритан - Смелостта има значение!“ на бившия председател на парламента Алекса Бечич и настоящият премиер Дритан Абазович (12,3%). Пета е Бошняшката партия на Черна гора (6,9%). Бариерата от 3%, необходима за влизане в парламента, прескача и коалицията на Социалистическата народна партия на Черна гора и Демократическия алианс (3,3%).

Така партията на Спаич получава 23 от 81 места в Скупщината (еднокамарен парламент), коалицията на Живкович - 21 места, "За бъдещето на Черна гора" - 13, коалицията на Бечич и Абазович - 11, Бошняшката партия - 6 , обединението на Социалистическата народна партия на Черна гора и Демократическия алианс - 3. Заради допълнителното правило за политически сдружения, представляващи национални малцинства, "Албанският форум“ получава 2 места в парламента, "Албански алианс“ и Хърватска гражданска инициатива – по 1.

Избирателната активност на предсрочните парламентарни избори в Черна гора е била 56,4% до затварянето на избирателните секции в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време).

"Към 20:00 часа са гласували 56,4%, или около 305 760 избиратели“, отбелязват представители на Центъра за демократичен преход. Подчертава се, че на предходните парламентарни избори през 2020 г. избирателната активност бе 76,6%.

Председателят на Държавната избирателна комисия на Черна гора Никола Мугоша подчерта, че в неделя са регистрирани незначителни затруднения и технически проблеми, които не са оказали критично влияние върху хода на изборните процедури. Сериозни нарушения, по думите му, които да поставят под съмнение легитимността на изборите, не са констатирани.