Мнозинството от гражданите на страните от Европейския съюз вярват, че Украйна ще спечели войната с Русия. Това показват резултатите от проучване на Фондация "Бертелсман“, цитирано от германския национален ежедневник Die Zeit.

Повече от две трети от гражданите на ЕС – или 61%, са на мнение, че атаката на Русия срещу Украйна е и атака срещу цяла Европа. С това твърдение са съгласни най-вече в Полша (79%) и Испания (78%). От редакцията отбелязват, че в Германия процентът е много по-малък в сравнителен план – 55% от участвалите в анкетата граждани на ФРГ са съгласни с твърдението.

На въпроса кой носи основната отговорност за войната, 66%  от анкетираните граждани на ЕС отговарят "Русия“. Пет на сто хвърлят вината на Украйна, други пет на сто – на НАТО, 11% - на САЩ.

Европейците са доста скептични относно ефективността на икономическите санкции срещу Русия. Само 40% от анкетираните ги смятат за ефективни.

Уточнява се, че в проучването, проведено през декември, са участвали близо 13 300 граждани на страни от Общността. Следователно резултатите са представителни за Европейския съюз, заключава изданието.