В следващите дни се очаква магнитна буря на Земята заради две слънчеви изригвания. Това съобщава The Watchers.

Съобщава се, че на 17 март около 01:00 GMT (03:00 българско време) е започнало изригване на Слънцето, което е довело до две изхвърляния на коронална маса.

Първото изпускане беше насочено на югоизток, а второто на югозапад. "Тези емисии са анализирани като насочени към Земята и се очаква да пристигнат отделно през следобедните часове на 20 март и началото на 21 март“, казват синоптиците от Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC).

Според прогнозите геомагнитното поле на Земята се очаква да бъде спокойно на 18 и 19 март и през първата половина на 20 март. През втората половина на 20 март са вероятни периоди на активна обстановка и магнитна буря от клас G1.

Съобщава се, че по време на магнитна буря от този клас са възможни слаби колебания в електропреносните мрежи и леко въздействие върху работата на сателитите и полярните сияния.

Някои проучвания показват, че магнитните бури могат да влошат симптомите на мигрена, безсъние и да повлияят на емоционалното състояние, причинявайки умора и раздразнителност при някои хора. Въпреки това, точните механизми и степента на въздействието на магнитните бури върху хората не са напълно разбрани и този въпрос остава обект на по-нататъшни изследвания.