Континентът регистрира най-горещото лято досега, а анализите показват, че температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света, пише The Guardian.

От 27 европейски страни, 12 са регистрирали най-високата си температурна аномалия за поне един месец през 2022 г. Във всеки от случаите аномалиите са били с повече от 1,9 C над средната температура, регистрирана между 1991 и 2020 г. за поне един месец.

Службата на ЕС за борба с изменението на климата (C3S) публикува данни във вторник, показващи, че Европа е регистрирала втората си най-топла година в историята и най-горещото си лято досега.

Най-високите повишения на температурите са регистрирани в края на лятото, октомври и декември. В Австрия средната стойност през октомври 2022 г. е била с 3,3 градуса по-топла от средната октомврийска температура, регистрирана между 1991 и 2020 г. Франция и Словения също регистрираха температурни аномалии от 3 градуса по Целзий или повече през този месец. Хърватия и Гърция също регистрираха три градуса през декември.

Италия е по-топла от средното за всички, с изключение на два месеца в годината. Тя регистрира най-високата си месечна температурна аномалия за три различни месеца, през май, октомври и декември. Испания и Португалия счупиха рекордите за месечни аномалии в три различни случая.

Северна и Западна Европа преминаха през продължителни и интензивни горещи вълни през годината. Голяма част от континента бе засегната от суша, а летните горски пожари бяха с най-широка площ от 15 години.

В световен мащаб 2022 г. беше петата най-топла година в историята, като последните осем години заедно бяха осемте най-топли в историята, според Copernicus. Средната глобална температура през 2022 г. е била с 1,2 градуса по-висока от средната за референтния период 1850-1900 г.

Това повишаване на температурата не е равномерно в целия свят. Условията на Ла Ниня доведоха до по-ниски температури в тихоокеанския регион, което означава, че Австралия и Южна Америка бяха по-студени от средното през 2022 г.

Температурите обаче бяха много по-високи в северното полукълбо, особено в Арктика и Европа. Температурите се покачват два пъти по-бързо от средното за света в Европа и четири пъти по-бързо в Арктика.