Най-малко двама души са загинали, а още един е в неизвестност в Япония в резултат на преминаването на тайфуна Талас на изток покрай тихоокеанското крайбрежие на страната, съобщава агенция Kyodo.

Жертвите на бедствието са регистрирани в префектура Шизуока, където ситуацията е най-тежка след обилните валежи, довели до наводнения и образуването на свлачища. Най-малко трима души са ранени, според местните спасителни служби. За последните 12 часа в префектурата са паднали по 400 мм дъжд на кв.м, отбелязва медията.

Над 2,15 милиона души в западната и централната част на Япония вече са получили инструкции за евакуация, но максималното - пето ниво на заплаха, което беше обявено по-рано за град Хамамацу (префектура Шизуока), вече не е в сила.

Тайфунът Талас прекъсна железопътните комуникации в западните, централните и източните части на Япония, включително на високоскоростните влакове.

Това е третият тайфун, който връхлита Япония този месец. Общо три смъртни случая и повече от 130 ранени бяха причинени от тайфуните Хинамнор и Нанмадол в цялата страна. Стихийните бедствия доведоха до мащабни прекъсвания на автомобилния, железопътния и въздушния транспорт и причиниха прекъсвания на електрозахранването.