Общо 31 мъже, сред които и двама българи, заподозрени в администриране и използване на порнографско съдържание с деца чрез услугата за криптирани съобщения Signal, са били задържани в рамките на широкомащабна полицейска операция на територията на Франция и още няколко други европейски страни, проведена в средата на ноември, предава AFP.

Уточнява се, че в хода на акцията са открити над 200 000 файла с детска порнография.

Отправната точка на операцията е била сигнал от Американския център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC) за "притежаване на детски порнографски материали“, насочен към мъж, живеещ в югоизточната част на Франция.

Разследването е позволило идентифицирането на седем дискусионни групи, осем администратори и три защитени места за съхранение, поясни полковник Паскал Пересе, ръководител на оперативния отдел на Центъра за борба с киберпрестъпността.

След разглеждане на някои особено "тежки“ изображения, са били идентицирани около "700 лица от 73 различни националности“ , става ясно от разпространеното съобщение.

Между 13 и 17 ноември "10 заподозрени бяха задържани във Франция, петима в Унгария, четирима в Белгия и двама в България, т.е. 21 в Европейския съюз“, "нови арести на хора се очакват скоро и във Финландия, Румъния и Украйна“ , допълни Пересе.

Няколко от заподозрените са временно задържани. Има повдигнати обвинения в изнасилване на 15-годишна малолетна и развращаване на непълнолетни.

Задържаните са с различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд.