Два влака на BNSF дерайлираха при отделни инциденти в Аризона и щата Вашингтон в четвъртък, като последният разля дизелово гориво върху племенна земя по протежение на Пюджет Саунд, съобщава Associated Press.

Не се съобщава за пострадали. Все още не е изяснена причината за инцидента.

Дерайлирането във Вашингтон стана на берма по протежение на залива Падила, в племенния резерват Суиномиш близо до Анакортес. Повечето от 5 000 галона (почти 19 000 литра) разлято дизелово гориво са изтекли откъм сушата на бермата, а не към водата, според щатския отдел по екология.

При дерайлирането в западна Аризона, близо до границата на щата с Калифорния и Невада, участва влак, превозващ царевичен сироп. Говорител на офиса на шерифа на окръг Мохаве, Анита Мортенсен, заяви,  че не знае за никакви разливи или течове.

Говорителят на BNSF Лена Кент каза, че около осем вагона са дерайлирали в Аризона и са блокирали главния коловоз. Причината за дерайлирането се разследва и не е известно кога релсите ще бъдат отворени отново.

Дерайлиранията дойдоха на фона на повишеното внимание към безопасността на железопътния транспорт в цялата страна, след като влаков състав с почита Менделеева таблица дерайлира и се възпламени в Охайо и поредица от дерайлирания оттогава, включително такива в Мичиган, Алабама и други щати.

Според федерални данни в САЩ средно около три влака дерайлират на ден, но сравнително малко от тях създават бедствия.

Миналия месец товарен влак, превозващ опасни химикали, дерайлира в Източна Палестина, Охайо, близо до границата с Пенсилвания, запалвайки пожар и причинявайки евакуацията на стотици хора.