Вестник "Коммерсант“ съобщава, че в граничещата с Украйна Брянска област почти едновременно са се разбили изтребител-бомбардировач Су-34, изтребител Су-35 и два хеликоптера Ми-8 на руските ВКС. Екипажите на всички машини са загинали, а отговорните за инцидента със свалянето им се издирват "по земя и въздух“. Властите в региона потвърдиха катастрофата само на един хеликоптер, подчертава изданието.

По предварителни данни всички те са били част от една авиогрупа - изтребителите е трябвало да нанесат удари по цели в Черниговска област на Украйна, а хеликоптерите да ги обезопасят. Нито изтребителите, нито хеликоптерите обаче са се върнали на летището, от което са излетели.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз обяви, че в резултат на катастрофа с хеликоптер в Клинци е ранен местен жител и са нанесени щети на пет името. Други случаи не са докладвани от регионалните власти. ТАСС, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи за катастрофата само на един изтребител Су-34, паднал близо до границата. Нито губернаторът, нито агенцията съобщават причините за произшествията.

Според видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от местни жители, може да се заключи, че поне един Ми-8, който се е разбил в покрайнините на град Клинци, е бил свален от ракета. Предполага се, че изстрелванията са извършени от земя, затова полицията в Брянск е била предупредена и е задействала план издирване на възможни диверсанти.

Експерти също предполагат, че, съдейки по подхода на ракетата към хеликоптера, атаката най-вероятно е била извършена с ракета въздух-въздух, т.е. "от вражески самолети или хеликоптери. Така авиогрупата на ВКС най-вероятно е попаднала във въздушна засада“, заключава изданието.